7 simptomov hemeroidov, ki ste jih verjetno spregledali!

Pri sodobnem načinu življenja je skoraj da nemogoče, da se ne bi vsaj občasno srečevali s težavami s hemeroidi. Ti majhni venski pleteži v predelu zadnjika lahko postanejo prava nadloga kadar povzročajo bolečine, ki so pogosto trdovratne in zahtevajo vztrajnost pri njihovi odpravi.

V izogib pojavljanju težav povezanih s hemeroidi je vredno upoštevati preventivne ukrepe, med katerimi sta najpomembnejša uživanje hrane z veliko vlakninami in vsakodnevno gibanje.

Težave s hemeridi se pogosteje pojavijo pri ljudeh izpostavljenih stresu. Hemeroidi v anatomskem smislu predstavljajo venski pletež in gladke mišice. Pod vplivom stresa lahko nastanejo težave zaradi sprememb krvnega tlaka in prekomernega krčenja mišic, kar vpliva na pretok krvi v hemoroidih.

Težave s hemeroidi so povezane tudi z neustrezno prehrano z majhno vsebnostjo vlaknin in nerednim odvajanjem. Pogosto omenjene težave povezujejo tudi z uživanjem prekomerno začinjene hrane. Ta sicer nima neposrednega vpliva na hemeroide, razen v primeru pojava diareje, ki draži hemeroidne vozliče in povzroči njihovo vnetje.
Pri ženskah se težave s hemoroidi zelo pogosto pojavijo v času nosečnosti, ki pa se jim je kljub preventivnimi ukrepom težko povsem izogniti.

Najpogosteje navedeni simptomi težav s hemeroidi se nanašajo predvsem na zunanje hemeroide, saj so ti simptomi bolj opazni. Vendar pa obstajajo tudi manj vidni simptomi, povezani predvsem z notranjimi hemeroidi, ki pa so pogosteje spregledani in neustrezno obravnavani. V kolikor ste ali boste opazili katerega od spodaj naštetih znakov, pomislite na težave s hemeroidi.

1. Temno blato

Pri zgodnejših in manjših težavah s hemeroidi je sveža kri na blatu redkeje prisotna, lahko pa temnejša obarvanost blata nakazuje prisotnost krvavitev v zadnjiku.

2. Občutek zaprtosti

Težave s hemeroidi pogosto povzročijo občutek zaprtosti v predelu zadnjika. Ljudje, ki imajo težave s hemeroidi, imajo pogosto občutek, da blata ne odvajajo popolnoma in da se debelo črevo ne izprazni tudi po odvajanju.

3. Občasno pojavljanje bolečine

Ljudje, ki trpijo zaradi težav s hemeroidi, lahko občasno občutijo bolečino, ki po nekaj dneh izgine. Enak boleč občutek v predelu zadnjika se navadno kmalu ponovi.

4. Lump/zatrdline?, ki se pojavijo in izginejo

Obstajajo hemeroidi, ki so vidni samo kadar jih mišice zadnjika potisnejo skozi zadnjično odprtino. V nekaterih primerih so lahko celo povsem neboleči in zdrknejo nazaj v notranjost. Ne glede na to pa ni potrebno čakati in ukrepati šele takrat, ko postanejo hemeroidi tudi boleči. Takojšnja ustrezna obravnava hemoroidov, bo preprečila nadaljnji razvoj težav, katerih odprava bo zahtevnejša in dolgotrajnejša.

5. Sluzast izcedek

Bodite pozorni na kakršne koli nenormalnosti v predelu zadnjika. Sluzast izcedek je zelo pogost simptom, ki kaže na težave s hemeroidi. Pojav sluzi je pogostejši od krvavitev in lahko postane tudi dražeč v predelu zadnjika.

6. Kožni izrastki

Tudi različni kožni izrastki v predelu zadnjika so lahko posledica težav s hemeroidi. V hujših primerih lahko izrastki postanejo moteči in jih je potrebno kirurško odstraniti.

7. Sprememba navad

Težave s hemeroidi lahko spreminjajo navado uporabe toaletnih prostorov. Tovrstne težave navadno povzročijo pogostejše obiske stranišča.

Težave s hemerodi so torej pogosta nadloga sodobnega časa, ki ima lahko zelo različne znake. Pravočasna prepoznava simptomov bo skrajšala čas potreben za odpravo težav. Med številnimi izdelki za lajšanje težav s hemoroidi obstajajo na trgu tudi povsem naravni izdelki za takojšnje olajšanje.

Podobna vsebina
  • Ali so hemeroidi stranski učinek stresa?

    HEMEROIDI so pogosta težava s katero se sooča vedno več ljudi. Številne študije so bile izvedene z namenom odkrivanja vseh vzrokov, ki vodijo do težav s hemeroidi. Eden izmed mnogih vzrokov za pojav omenjenih težav je prav gotovo stres. Dandanes številni strokovnjaki iščejo povezave med hemoroidi in stresom v upanju, da najdejo najboljši način za odpravo težav. Torej so težave s hemeroidi stranski učinek stresa? 
  • Ne zamudite življenja zaradi…

    Vsi, ki imajo težave s krvavečimi hemeroidi vedo, da tovrstne težave sicer ne sodijo med resnejše zdravstvene težave, kljub temu pa lahko pomembno vplivajo na kvaliteto življenja.
  • Kako kolesarjenje in telovadba vplivata na hemeroide?

    HEMEROIDI so skrajno neprijetna motna za obolelega in večeina ljudi se mora spopasti z njimi vsaj enkrat v življenju. Tu vam bomo prikazali, kako fizična aktivnost, še posebej kolesarjenje vplivajo na nastanek in bolečino povezano s hemeroidi.
  • Zakaj preveč sedenja povzroča hemeroide in kaj lahko storite?

    Bolj ali manj se zgodi vsakemu izmed nas…majhni, dražeči in neprijetni, tako lahko opišemo hemeroide, kadar nam povzročajo težave. Ob prvem srečanju s tovrstnimi težavami, se ljudje pogosto prestrašijo, vendar je v večini primerov skrb odveč. Pomembno je, da čim bolj ublažimo dražeč občutek in uživamo mehkejšo, lahko prebavljivo hrano.
  • Kako lahko bioflavonoidi pomagajo pri hemoroidih

    Verjetno ste že slišali za številne zdravju koristne lastnosti bioflavnoidov. Nedavno so pritegnili pozornost tudi z odkritjem, da so koristni tudi pri odpravljanju težav s hemeroidi.
  • Študije


    K izboljšanju stanja pri hemeroidih pripomorejo tudi sestavine, ki jih uživamo v redni prehrani ali s prehranskimi dopolnili. Številne študije kažejo, da izbrani antioksidanti, vitamini in minerali, dokazano učinkujejo na simptome hemeroidov.

  • Kaj so hemeroidi?

    Hemeroidi, hemoroidi, žilni vozlji ali zlata žila, vse to so imena za srbeče, boleče ali krvaveče skupke nabreklih tkiv ter krčnih žil v anusu in danki. Na srečo lahko hemeroide preprosto ozdravimo in jih lahko v večini primerov preprečimo. Ker se stanje hemeroidov navadno z leti slabša je priporočljivo varno, nežno in učinkovito zdravljenje takoj ko se pojavijo.

Najbolj brano