Kako kolesarjenje in telovadba vplivata na hemeroide?

HEMEROIDI so skrajno neprijetna motna za obolelega in večeina ljudi se mora spopasti z njimi vsaj enkrat v življenju. Tu vam bomo prikazali, kako fizična aktivnost, še posebej kolesarjenje vplivajo na nastanek in bolečino povezano s hemeroidi.
Kot najbrž že veste, so hemeroidi nabrekle in razdražene vene v zadnjem delu debelega črevesja. Nabreknejo lahko zaradi kopice razlogov, zelo verjetno pa nabreknejo, če sedimo ali stojimo daljša časovna obdobja. Lahko se pojavijo tudi zaradi daljših obdobij driske ali zaprtja. Seveda nočete trpeti zaradi tega!. Poleg tega se lahko pojavijo, če je  anus izpostavljen velikemu pritisku (tj. če imate prekomerno telesno težo in podobno)

Iz zgoraj navedenega si lahko predstavljate, da je kolesarjenje zelo slabo za HEMEROIDE, zlasti na dalše razdalje. Ko ste na kolesu sedite, to niti najmanj ni dobro za hemeroide. Poleg tega je vsa teža skoncentrirana na zadnik, kar pomeni da je veliko pritiska na zadnji del debelega črevesja.

Zadnik absorbira celotno težo, kar privede do večje velikosti in draženja hemeroidov. Na kratko, če se soočate s hemeroidi ali če ste v rizični skupini za nastanek hemeroidov potem se boste najbrž za nekaj časa hoteli izogibati kolesarjenja.

Poleg kolesarjenja se boste hoteli izogibati še dvigovanju uteži. Ni presenetljivo, da veliko dvigovalcev uteži trpi za hemeroidi. To je zaradi veliko pritiska, ki ga dvigovanje uteži vrši na spodnji del hrbta in lahko privede do neznosnih težav zaradi hemeroidov.

Seveda pa to ne pomeni, da se morate povsem izogibati rekreaciji. Pravzaprav ravno nasprotno, gibanje pomaga sprostiti pritisk v spodnjem delu trupa. Pravtako gibanje pomaga sprostiti endorfine, ki pomagajo odpraviti ali vsaj drastično znižajo bolečino hemeroidov.

Torej morate, v primeru hemeroidov, redno vaditi, kar bo tudi pospešilo celjenje hemeroidov.

Najverjetneje najboljša vadba, za tiste s hemeroidi, je plavanje. Deloma zaradi tega, ker se v vodi na naše telo vrši zelo malo pritiska. Seveda pa obstajajo tudi izven vode odlične aktivnosti, ki pomagajo pri hemeroidih. Nekaterim pomagata tudi joga in nordijska hoja pri spopadanju s hemeroidi.

Poizksite različne načine vadbe in tako drastično zmanjšajte pritisk na vaše telo.

Podobna vsebina
 • Ali so hemeroidi stranski učinek stresa?

  HEMEROIDI so pogosta težava s katero se sooča vedno več ljudi. Številne študije so bile izvedene z namenom odkrivanja vseh vzrokov, ki vodijo do težav s hemeroidi. Eden izmed mnogih vzrokov za pojav omenjenih težav je prav gotovo stres. Dandanes številni strokovnjaki iščejo povezave med hemoroidi in stresom v upanju, da najdejo najboljši način za odpravo težav. Torej so težave s hemeroidi stranski učinek stresa? 
 • Ne zamudite življenja zaradi…

  Vsi, ki imajo težave s krvavečimi hemeroidi vedo, da tovrstne težave sicer ne sodijo med resnejše zdravstvene težave, kljub temu pa lahko pomembno vplivajo na kvaliteto življenja.
 • Zakaj preveč sedenja povzroča hemeroide in kaj lahko storite?

  Bolj ali manj se zgodi vsakemu izmed nas…majhni, dražeči in neprijetni, tako lahko opišemo hemeroide, kadar nam povzročajo težave. Ob prvem srečanju s tovrstnimi težavami, se ljudje pogosto prestrašijo, vendar je v večini primerov skrb odveč. Pomembno je, da čim bolj ublažimo dražeč občutek in uživamo mehkejšo, lahko prebavljivo hrano.
 • 7 simptomov hemeroidov, ki ste jih verjetno spregledali!

  Pri sodobnem načinu življenja je skoraj da nemogoče, da se ne bi vsaj občasno srečevali s težavami s hemeroidi. Ti majhni venski pleteži v predelu zadnjika lahko postanejo prava nadloga kadar povzročajo bolečine, ki so pogosto trdovratne in zahtevajo vztrajnost pri njihovi odpravi.
 • Kako lahko bioflavonoidi pomagajo pri hemoroidih

  Verjetno ste že slišali za številne zdravju koristne lastnosti bioflavnoidov. Nedavno so pritegnili pozornost tudi z odkritjem, da so koristni tudi pri odpravljanju težav s hemeroidi.
 • Študije


  K izboljšanju stanja pri hemeroidih pripomorejo tudi sestavine, ki jih uživamo v redni prehrani ali s prehranskimi dopolnili. Številne študije kažejo, da izbrani antioksidanti, vitamini in minerali, dokazano učinkujejo na simptome hemeroidov.

 • Kaj so hemeroidi?

  Hemeroidi, hemoroidi, žilni vozlji ali zlata žila, vse to so imena za srbeče, boleče ali krvaveče skupke nabreklih tkiv ter krčnih žil v anusu in danki. Na srečo lahko hemeroide preprosto ozdravimo in jih lahko v večini primerov preprečimo. Ker se stanje hemeroidov navadno z leti slabša je priporočljivo varno, nežno in učinkovito zdravljenje takoj ko se pojavijo.

Najbolj brano