Zakaj preveč sedenja povzroča hemeroide in kaj lahko storite?

Bolj ali manj se zgodi vsakemu izmed nas…majhni, dražeči in neprijetni, tako lahko opišemo hemeroide, kadar nam povzročajo težave. Ob prvem srečanju s tovrstnimi težavami, se ljudje pogosto prestrašijo, vendar je v večini primerov skrb odveč. Pomembno je, da čim bolj ublažimo dražeč občutek in uživamo mehkejšo, lahko prebavljivo hrano.

Pojav hemeroidov je povezan z različnimi dejavniki. Pogosto sta vzrok težav s hemeroidi prekomeren stres in sedenje, ki pa v kombinaciji s slabimi prehranjevalnimi navadami znatno poslabšajo kroženje krvi v venah v predelu zadnjika, kar vodi do… Težave se pojavijo, ko vene v predelu zadnjika otečejo in se vnamejo.

Pri sodobnem načinu življenja je dolgo sedenje na delovnem mestu za mnoge vsakodnevna stalnica. Prekomerno sedenje povečuje tveganje za pojav najrazličnejših zdravstvenih težav, tudi s hemeroidi. V kolikor sodite med skupino ljudi, ki na delovnem mestu večino časa sedi, je koristno upoštevati nekaj nasvetov za zmanjšanje tveganja.

 • Priporočljivo je vsako uro vstati in raztezati okončine, kar pospeši krvni obtok in gibanje črevesja.

 • Uporaba mize, ki omogoča, da pri delu sedite ali stojite je lahko dobra rešitev s koristnimi vplivi na vaše zdravje.

 • Ergonomsko oblikovana sedala ali namestitev mehkejše blazine pripomorejo k udobnejšemu sedenju in zmanjšanju pritiska v predelu zadnjice.

 • Prav tako je pomembno čim prejšnji odhod na stranišče, kadar začutite potrebo. Zadrževanje in odlašanje z odvajanjem povečuje pojav težav s hemoroidi.

 • Med delom ne pozabite na pitje tekočine, malica pa naj vključuje živila z veliko vsebnostjo vlaknin, ki pospešujejo prebavo. Dehidracija telesa in premajhen vnos vlaknin zelo upočasnita prebavo in povzročita zastajanje ostankov prebavljene hrane v črevesju. Zato je uživanje zadostnih količin vode in vlaknin tudi pomemben preventivni ukrep zoper pojav težav s hemeroidi.

Podobna vsebina
 • Ali so hemeroidi stranski učinek stresa?

  HEMEROIDI so pogosta težava s katero se sooča vedno več ljudi. Številne študije so bile izvedene z namenom odkrivanja vseh vzrokov, ki vodijo do težav s hemeroidi. Eden izmed mnogih vzrokov za pojav omenjenih težav je prav gotovo stres. Dandanes številni strokovnjaki iščejo povezave med hemoroidi in stresom v upanju, da najdejo najboljši način za odpravo težav. Torej so težave s hemeroidi stranski učinek stresa? 
 • Ne zamudite življenja zaradi…

  Vsi, ki imajo težave s krvavečimi hemeroidi vedo, da tovrstne težave sicer ne sodijo med resnejše zdravstvene težave, kljub temu pa lahko pomembno vplivajo na kvaliteto življenja.
 • Kako kolesarjenje in telovadba vplivata na hemeroide?

  HEMEROIDI so skrajno neprijetna motna za obolelega in večeina ljudi se mora spopasti z njimi vsaj enkrat v življenju. Tu vam bomo prikazali, kako fizična aktivnost, še posebej kolesarjenje vplivajo na nastanek in bolečino povezano s hemeroidi.
 • 7 simptomov hemeroidov, ki ste jih verjetno spregledali!

  Pri sodobnem načinu življenja je skoraj da nemogoče, da se ne bi vsaj občasno srečevali s težavami s hemeroidi. Ti majhni venski pleteži v predelu zadnjika lahko postanejo prava nadloga kadar povzročajo bolečine, ki so pogosto trdovratne in zahtevajo vztrajnost pri njihovi odpravi.
 • Kako lahko bioflavonoidi pomagajo pri hemoroidih

  Verjetno ste že slišali za številne zdravju koristne lastnosti bioflavnoidov. Nedavno so pritegnili pozornost tudi z odkritjem, da so koristni tudi pri odpravljanju težav s hemeroidi.
 • Študije


  K izboljšanju stanja pri hemeroidih pripomorejo tudi sestavine, ki jih uživamo v redni prehrani ali s prehranskimi dopolnili. Številne študije kažejo, da izbrani antioksidanti, vitamini in minerali, dokazano učinkujejo na simptome hemeroidov.

 • Kaj so hemeroidi?

  Hemeroidi, hemoroidi, žilni vozlji ali zlata žila, vse to so imena za srbeče, boleče ali krvaveče skupke nabreklih tkiv ter krčnih žil v anusu in danki. Na srečo lahko hemeroide preprosto ozdravimo in jih lahko v večini primerov preprečimo. Ker se stanje hemeroidov navadno z leti slabša je priporočljivo varno, nežno in učinkovito zdravljenje takoj ko se pojavijo.

Najbolj brano